Wat doet voetreflex?

Behalve bloed beweegt er ook energie door ons lichaam; dat zijn de zogenoemde meridianen. Een voetreflexbehandeling verbetert de doorbloeding waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Tegelijkertijd heft de behandeling blokkades op en wordt spanning weggehaald. Gevolg daarvan is dat de energiestroom verbetert. Het zelfgenezend vermogen van ons lichaam wordt geactiveerd.

De voet weerspiegelt ons hele lichaam.
De linkervoet weerspiegelt de linkerzijde, terwijl de rechtervoet de rechterzijde van ons lichaam voor zijn rekening neemt. Het hoofd weerspiegelt zich in de tenen, het hart in de bal van de voet en ons bekkengebied op de hak.

Inwendige organen vinden we op de voetzool; de plantaire zijde.
De huid, spieren en gewrichten keren terug op de voetrug; de dorsale zijde van de voet.

Afbeelding: reflexzones van de voet

Wanneer is voetreflex toepasbaar?

Voor een voetreflexbehandeling hoeft er niet direct sprake te zijn van een duidelijke klacht. De therapie kan worden ingezet om vier redenen:

  1. Om een klacht te behandelen: een voetreflexmassage kan verlichting geven bij uiteenlopende klachten zoals spier- en gewrichtsklachten, rugklachten, menstruatiepijn, maag- en darm klachten, luchtwegproblemen, hoofdpijn, migraine, stress, somberheid, vermoeidheid en overgangsklachten.
  2. Preventief: om eventuele klachten te voorkomen. Door reflexzonetherapie worden eventuele blokkades opgespoord en weggemasseerd zodat het evenwicht tussen lichaam en geest optimaal blijft.
  3. Ter ontspanning: voetreflexmassage kan heel ontspannend werken. Mensen die tegen een burn-out aanzitten, gestrest of permanent moe zijn of een zware periode doormaken, kunnen baat hebben bij een reflexmassage die rust biedt en energie geeft.
  4. Om je voeten gezond te houden: Stimulatie van de spieren en het weefsel kan zwelling of andere aandoeningen in voet of onderbeen helpen voorkomen.

Voetreflextherapie heeft zich bewezen bij:

  • spier- en gewrichtsklachten (sportblessures)
  • huidklachten (eczeem, psoriasis e.d.)
  • hormonale klachten (overgang)
  • orgaanklachten (darm, lever, maag e.d.)
  • stress
  • allergieën (oa. hooikoorts)